Navigatie
Vorige Artikel 2 van 10 Volgende

SPANJE | Cava Duc de Foix Brut (droog)

€ 6,95 (inclusief 21% btw)

Deze Cava Duc de Foix heeft een rijpingsperiode van twee en een half jaar op fles achter de rug hetgeen duidelijk merkbaar is aan de verfijndheid en de complexiteit van de wijn. Hij is mooi lichtgeel van kleur heeft veel fruit tonen en is verfrissend van smaak.

Serveer deze Cava als aperitief, bij feestelijkheden of bij verschillende visgerechten. De aanbevolen serveertemperatuur is 6 á 8 graden.

Deze Cava komt uit de buurt van het dorpje Sant Sadurní d'Anoia, het hartje van de Penedès streek, ten westen van Barcelona, aan de Middellandse zee (Catalonië). Hij is middels de Méthode traditionelle (Champenoise) vergist, met tweede vergisting op fles waarna deze wijn ruim twee jaar oudert in de kelders van San Sadurni d'Anoia. De gebruikte druivensoorten zijn de Macabeo, Xarello en Parellada.

Cava wordt ingedeeld naar de zoetheid die afhangt van de hoeveelheid suiker in de wijn voor de tweede gisting. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:

  • Brut nature: zonder toevoeging van suiker

  • Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter

  • Brut: 6 tot 15 gram per liter

  • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter

  • Seco: 17 tot 35 gram per liter

  • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter

  • Dulce: meer dan 50 gram per liter.

Over CAVA Methode Traditionelle Duc de Foix 'Brut Nature'

Covides (Cooperativa Vinicola del Penedès) werd opgericht in 1964. Het ledenbestand groeide sindsdien van 600 naar 800 en 3700 hectare aan wijngaarden. Daarmee is Covides de grootste in zijn soort in Catalonië en de derde van Spanje. Minstens zo belangrijk is dat het bedrijf uit handen van koning Juan Carlos ook een onderscheiding mocht ontvangen voor de voorbeeldrol die het vervult. In de jaren '90 heeft het namelijk tal van ingrijpende kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd. Covides is gevestigd in Sant Sadurni d'Anoia, de officieuze wijnhoofdstad van Penedès en Cava. Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de Cava. 

Cava is na Champagne de populairste en meest verkochte mousserende wijn. Het is één van de twee Spaanse wijnen die niet wettelijk verplicht zijn `Denominacion de Origen' op het etiket te vermelden. De term `Cava' betekent wettelijk, in Spanje en de hele EU: `mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode van gisting in de fles en geproduceerd in specifieke, door de betreffende autoriteiten aangewezen gebieden'. 95 procent van alle Cava komt uit Catalonië en 75 procent daarvan wordt in en rond de stad Sant Sadurni gemaakt. De eerste cava werd in 1872 gemaakt door ene Josep Raventos van het huis Codorniu. Aangezien rond de eeuwwisseling niemand dacht dat mousserende wijn anders kon heten dan Champagne, noemde men Cava in die tijd gewoon 'Xampan' (= Champagne in het Castiliaans). Met de oprichting van de EEG in 1957 mochten echter alleen wijnen uit het district Champagne ook zo genoemd worden in de toen zes aangesloten landen en later, in 1986, toen Spanje toetrad tot de EU, is men volledig overgegaan op de naam 'Cava'.  Schenk hem zoals Champagne op ongeveer 6 graden als aperitief of als verfrissend en feestelijk glaasje met vrienden en laat u maar eens goed gaan, hij smaakt naar meer.

 

Kleur Wit
Inhoud 0.75
Afsluiting Kurk
Type Mousserend
Appellatie Cava
Assemblage Macabeo, Xarel·lo en Parellada
Smaaktype Verkwikkend
Serveertemperatuur 6 tot 10 graden
Land Spanje
Alcohol percentage 12%
Streek Penedès
© 2015 - 2019 De Wijnproever | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel